Komora dodijelila 5. inovacijsku nagradu za članove!

 In Business

Novogodišnji prijem 2018. u znaku digitalnih inovacija

Na Novogodišnjem prijemu održanom 30. siječnja u zagrebačkom hotelu DoubleTree by Hilton Njemačko-hrvatska industrijska i trgovinska komora pred brojnim je uzvanicima po peti puta dodijelila nagradu za najbolju inovaciju jednoj od svojih tvrtki-članica.

Inovacijska nagrada za 2017. godinu pripala je media monitoring- i press clipping-agenciji Presscut koja je svojom aplikacijom za pretvaranje govora u tekst najviše impresionirala stručni žiri. Aplikacija je razvijena za hrvatski jezik te se za sada primjenjuje u području medicine, a uskoro bi se mogla koristiti i u pravosuđu. Međutim, ono što je prevagnulo jest društvena korisnost ovog projekta. Naime, ta bi aplikacija mogla dati značajan doprinos integraciji osoba s invaliditetom u tržište rada i njihovoj participaciji u radnoj svakodnevici. Ovom inovacijom Presscut je ujedno modernizirao svoje poslovanje i proširio ga na segment digitalne ekonomije. Dobitnika AHK inovacijske nagrade proglasio je njezin tradicionalni pokrovitelj, njemački veleposlanik u Hrvatskoj Thomas E. Schultze koji je u svom govoru naglasio kako su članovi Komore svoju spremnost za inovacije i djelovanje pokazali i u 2017. godini. Govoreći o Presscutovoj inovaciji, veleposlanik Schultze je između ostalog istaknuo da bismo se kao društvo trebali ocjenjivati prema našem odnosu spram slabijih koji ovise o našoj pomoći i podršci.

Novogodišnji prijem, prvo događanje Komore u 2018., otvorio je predsjednik Njemačko-hrvatske industrijske i trgovinske komore Nicolas Baron Adamovich. Adamovich je u svom govoru predstavio sjajne prošlogodišnje rezultate najveće bilateralne gospodarske organizacije u Hrvatskoj te podsjetio kako Komora 2018. obilježava 15 godina svoga postojanja. Premda je izrazio zadovoljstvo pozitivnim ekonomskim pokazateljima u proteklom razdoblju, predsjednik Komore upozorio je kako su uvjeti poslovanja u Hrvatskoj daleko od optimalnih te kako i dalje treba naporno raditi na poboljšanju investicijske klime. Na prijemu se predstavio i novi direktor Komore Sven Thorsten Potthoff koji je goste i članove pozvao na još bliskiju suradnju te zajamčio da će njegova vrata uvijek biti otvorena. Naglasio je i kako će kao direktor Komore dati sve od sebe da ta renomirana institucija i dalje djeluje u skladu sa svojim poslanjem te kako će i činiti sve da bi unaprijedio gospodarske odnose Hrvatske i Njemačke.

Gost-predavač na prijemu bio je austrijski stručnjak za informacijske tehnologije i industriju te Siemensov savjetnik za digitalizaciju u segmentu Process Industries and Drives Herbert Vitzthum koji je održao izvrsnu prezentaciju o potencijalima digitalizacije u Hrvatskoj.

Osim službenog dijela, prijem je nudio brojne mogućnosti za umreživanje i iscrpnije razgovore o spomenutim temama.

Recent Posts

Leave a Comment

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search