Njemački start-up-ekosustav

U europskim okvirima Njemačka pripada krugu onih zemalja s jako dobrim uvjetima za osnivače i razvoj start-upova. U prilog tomu govori i pregršt različitih mogućnosti dobivanja poticaja od države, veliki broj privatnih „founder“-organizacija te jedna od najjačih mreža investitora u Europi. U ovom času postoji nekoliko start-up-hubova oko velikih njemačkih gradova gdje je nastala živahna scena akceleratora, inkubatora i poslovnih anđela. Paralelno se razvio cijeli niz različitih događanja s ciljem povezivanja bitnih aktera iz branše.

Slijedi pregled centralnih poticaja, dionika i događanja u njemačkom start-up ekosistemu.

1. Značenje internet industrije u njemačkom gospodarstvu

Unatoč snažnom razvoju proteklih godina, Njemačka se do sada nije isticala kao „raj“ za razvoj start-upova po američkim mjerilima. Bez obzira na to, značenje digitalne ekonomije bilježilo je konstantan rast proteklih godina. Tržišni volumen njemačke internet industrije iznosio je 73 milijardi Eura, odnosno 3% njemačkog BDP-a. Ukupno 95.000 poduzeća trenutno je aktivno u toj branši, a taj se broj godišnje povećava za čak 6.000 tvrtki. Uključujući mnogobrojne freelancere, više od milion ljudi zaposleno je u segmentu digitalne ekonomije.

Stručna studija Saveza internetske industrije (Verband der Internetwirtschaft e.V.) prognozirala je za razdoblje od 2015. – 2019. godišnji rast od 12% za internetsku industriju. Pri tom konstantnom rastu već u 2019. internetska ekonomija ostvarila bi promet od 144 milijardi eura. Radi se, znači, o rastu od 39 milijardi Eura u periodu od 4 godine. Snažnom porastu značaja tog segmenta doprinosi i strelovit rast investicija u njemačke start-upove. Start-up barometar (Start-up Barometer), polugodišnja publikacija savjetničke tvrtke EY iznio je podatak da je Njemačka postala broj 1 u Europi po volumenu rizičnih investicija. Ukupne rizične investicije u njemačke start-upove dosegle su u 2015 preko 3 milijarde Eura – u 2013. Njemačka je s 650 miliona Eura bila još daleko iza europskog lidera, Velike Britanije.  Iako je volumen investicija u prvoj polovici 2016. zabilježio lagani pad, ukupan broj krugova financiranja i dalje je bilježio rast.

2. Start-up-ekosistem Njemačke

Sustav financiranja za start-upove kako ga poznajemo iz Silikonske doline za sada je u Njemačkoj nezamisliv bez poticaja javnih institucija. Ipak, možemo reći da se lagano razvija dinamika koja će rezultirati financijski jakim ekosistemom. Okosnice tog sistema su sljedeće:

a) Poticaji na saveznoj razini

I politika je odavno otkrila da se kod start-up kulture ne radi o kratkoročnom fenomenu nego o rastućoj branši.  Shodno tome, mlade se poduzetnike podržava putem široke lepeze državnih poticaja:

 

 

 

 

a)  Relevanta udruženja i savezi

Uslijed specifičnih okvirnih uvjeta u kojima posluju internetske kompanije, prva udruženja i savezi u Njemačkoj su se počeli osnivati već prije dvadesetak godina. Institucionalizacija je dovela do toga da se potrebe cijele branše koncentrirano i po temama zastupaju prema političkim donositeljima odluka. Najvažnija udruženja navedena su u nastavku:

 Bitkom e.V. zastupa više od 2.400 kompanija, među njima 300 start-upova, mahom iz digitalne privrede. Udruženje se zalaže za jačanje malih i srednjih tvrtki i za poticanje inovacija. Jedna od važnih tema je i modernizacija njemačkog obrazovnog sustava.   https://www.bitkom.org/

Savezno udruženje digitalne privredeBundesverband Digitale Wirtschaft (BVDW) najviše se zalaže za korištenje digitalnih tehnologija u cjelokupnoj privredi, društvu i administraciji.  Zbog članova iz najrazličitijih branši internetske privrede udruženje je postavljeno interdisciplinarno. Preko svog internet prisustva, BVDW javnosti dostavlja brojke i različite podatke o centralnim temama digitalne privrede

http://www.bvdw.org/

 Eco – Savez internetske privrede sa svojih preko 950 članica glasi kao jedno od najvećih udruženja digitalne privrede. Specijalne oznake – priznanja omogućuju praćenje kvalitete internetskih usluga i povisuju sigurnost. Interesi članova zastupaju se u nacionalnim ali i međunarodnim tijelima.   

https://www.eco.de/

Savezno udruženje njemačkih start-upova – Bundesverband deutsche Start-ups e.V. (BVDS) kroz kampanje i događanja zalaže se za pozitivni imidž start-upova u javnosti. U 2013. Udruženje je iniciralo izlaženje Njemačkog Start-up-monitora i time potpomaže poboljšanje nacionalnog poola znanja vezano uz osnivanja. BDVS isto tako nudi mrežu za povezivanje regionalnih start-up inicijativa u Njemačkoj. https://deutschestart-ups.org/

Business Angels Netzwerk Deutschland (BAND) e.V. Mreža business anđela  Njemačke organizira razmjenu i potiče suradnju najrazličitijih poslovnih anđela u Njemačkoj. Naravno, organizacija potiče o umrežavanje start-upova i poslovnih anđela. Važno događanje svake godine je Business Angels Community Summit, vrhunski event svih aktivnih poslovnih anđela.

b)  Pregled akceleratora, inkubatora i company buildera u Njemačkoj

Akceleratori

Njima se mogu obratiti start-upovi koji već imaju konkretnu poslovnu ideju. U akceleratorima start-upove čeka financijska injekcija za početak poslovanja, profesionalni coaching, vođenje i podrška u procesu pretvaranja ideje u konkretan projekt. Uglavnom se nude i privremeni poslovni prostori i PR i marketinški savjeti. Akceleratora ima različitih – najveći broj ih je osnovano od velikih tvrtki ili su međunarodnog karaktera. Stručni časopis Fachzeitschrift t3n vodi aktualnu listu 15 poznatih akceleratorskih programa, mahom osnovanih od strane velikih njemačkih tvrtki:

 

Akceleratore možemo pojačano susresti i na regionalnom nivou. Accelerate Stuttgart primjerice predstavlja centar za mlade osnivače iz okolice Stuttgarta. I Bremen sa svojim Kraftwerkom kraftwerk ima vlastiti akceleratorski program dok se za osnivače s glazbene scene nudi hamburški akcelerator Music WorX . Ni regija Allgäu ne zaostaje –  Start-ups Allgäu stoji na raspolaganju mladim osnivačima i njihovim idejama.

 Inkubatori

Još jače povezani su novoosnovani start-upovi i inkubatori. Isti su također često osnovani od velikih kompanija i nude optimalne uvjete za rast perspektivnim start-upovima. Kriteriji za ulazak u inkubator jako su strogi, no zauzvrat start-upove pored financijske potpore čeka i intenzivni mentoring i potrebni in-house resursi. Ovisno o davateljima kapitala, programi inkubatora se često koncentriraju na pojedine branše. Davanje poslovnih udjela inkubatorima je česti slučaj.

 

 

Company builder

U slučaju da od samog početka postoji start-up team koji se bavi s unaprijed zadanom temom radi se o iniciranom start-upu nekog „company buildera“. Te tvrtke razvijaju inicijalnu ideju, ali za provedbu imaju interni team. Mogućnost za druge start-upove je suradnja s company builderima ukoliko su isti zainteresirani.

 

Visokoškolske ustanove

Osnivački centri visokoškolskih ustanova imaju cilj svoje studente podučiti ne samo teoriji osnivanja tvrtki već ih podržati pri osnivanju njihovog vlastitog poduzeća. Posebice privatna sveučilišta u području ekonomije u posljednje vrijeme iznjedrila su start-upove i osnivače, no ni tehnička sveučilišta ne zaostaju,. Posebnost je što tamo studenti imaju mogućnosti razviti svoj start-up na temelju vlastitih istraživanja.

Visokoškolske ustanove s posebno visokim brojem osnivača tvrtki i start-upova, prema Online časopisu (Onlinemagazin Gruenderszene) jesu sljedeće:

 • WHU – Otto Beisheim School of Management
 • Ludwig-Maximilians-Universität München
 • Freie Universität Berlin
 • Technische Universität Berlin
 • European Business School, International University Oestrich-Winkel
 • Universität Hamburg
 • Universität Karlsruhe/Karlsruher Institut für Technologie
 • Technische Universität München
 • Westfälische Wilhelms-Universität Münster
 • HHL – Leipzig Graudate School of Management/ Handelshochschule Leipzig
 • Humboldt-Universität zu Berlin
 • Georg-August-Universität Göttingen
 • Universität Mannheim
 • Friedrich-Alexander- Universität Erlangen-Nürnberg
 • Fernuniversität in Hagen

 

Business Angels

Poslovni anđeli podupiru mlada poduzeća često u njihovoj start-up fazi i važan su financijer na početku lanca financiranja. No, i u narednim krugovima financiranja poslovni anđeli igraju značajnu ulogu. I u ovom slučaju krovna organizacija Mreža poslovnih anđela u Njemačkoj – Business Angels Netzwerk in Deutschland (BAND) zastupa interese inovativnih poduzetnika koji ulažu u start-upove prema političkim čimbenicima.

Udruženja BAND na svojim internetskim stranicama objavljuje popis preko 50 aktivnih poslovnih anđela u Njemačkoj:

 

 

3. Start-up regije

Berlin je daleko preko njemačkih granica poznat kao start-up centar. Mnogobrojni uspješni start-upovi osnovani su upravo tu i tijekom godina uspjela se razviti vrlo dinamična start-up scena. Kada pogledamo malo bliže uočit ćemo da su se u Berlinu u međuvremenu razvili i tzv. „tematski hot-spotovi“.

I u Njemačkoj se start-upovi obično osnivaju na periferiji velikih gradova. Pored Berlina, takav razvoj događaja nalazimo i u Hamburgu, Münchenu, u regiji  Stuttgart/Karlsruhe i Rhein-Main-području. Skoro polovica svih njemačkih start-upova djeluje upravo u tim „hot-spotovima“, a neke obilježavaju i spomenuta tematska opredjeljenja:

a) Istok Njemačke: Berlin

Berlin obilježava jaka kreativna scena povezana s visokom kvalitetom života u toj regiji. Tako ovdje start-upovi samo rijetko imaju problem pronaći kvalificirane suradnike. Tematski bismo većinu berlinskih start-upova mogli uvrstiti i one „uslužne start-upove“ – prije svega su razvoj aplikacija i weba jako zastupljeni.

b)  Zapad Njemačke: područje Rhein-Main

I u Kölnu, Düsseldorfu, Wuppertalu ili Frankfurtu su se mnogi start-upovi specijalizirali na internetske usluge no, više nego u ostatku Njemačke, ovdje postoji velik broj start-upova s projektima iz područja medija. Velike medijske kuće sa sjedištem u toj regiji nude povoljne uvjete za razvoj. Dosta je start-upova i prodano tim velikim kompanijama. Pored toga se u Kölnu svake godine održava i dmexco, specijalizirani sajam za digitalni marketing i advertising. U Frankfurtu se pak uslijed koncentracije financijskih institucija razvio i veliki broj start-upova iz Fintech područja.

c)  Jug Njemačke: München

Start-upovi iz Münchena istaknuli su se ponajviše u području High-Tech osnivanja. Nova poduzeća često nastaju i kao produžena ruka visokoškolskih istraživanja. Suradnja s visokim školama djelomično je odgovorna i za to da su start-upovi na jugu na jako visokom tehnološkom nivou. Velika mreža poslovnih anđela i mnogobrojni poticaji govore tomu u prilog.

Odličan pregled inovativne bavarske start-up scene daju ponude BayStart-upa, inicijative dvaju udruženja za lokalni poticanje gospodarstva. Između ostaloga, BayStart-up nudi „matching“ start-upova i investitora i jedna je od najvećih mreža investitora u Europi:

 

d) Sjever Njemačke: Hamburg

Potpuno jasan profil za scenu u Hamburgu ne može se odrediti no istu odlikuje relativno visok udio „gamera“. Veliki broj takvih poduzeća doselilo se u Hamburg i ostvarilo rast u kratkom vremenu.

4.   Važna tematska događanja

U skladu s raznolikošću njemačke start-up scene, mnogobrojna događanja, konferencije i networking eventi pružaju odlične mogućnosti za međusobnu razmjenu iskustava. Samo u Berlinu ima manjih i većih događanja, često i specijaliziranih za pojedine stadije razvoja start-upova i branše. No, i u ostalim njemačkim gradovima sve je više kvalitetnih evenata i to u sve kraćim vremenskim razmacima.

 

Konferenz Ort Angebot
Heureka! Berlin Konferencija o digitalnom gospodarstvu s naglaskom na trendove i budući razvoj. Nudi također i pitcheve i mogućnost umrežavanja.
NEXT Berlin Donositelji odluka iz područja gospodarstva i istraživanja savjetuju o tehničkim inovacijama i njihovom marketingu. Uključuje i pitcheve pred potencijalnim investitorima.
Re:publica Berlin Razmjena ideja i iskustava zajednice; paneli na blogove, društvene medije i digitalnu zajednicu. Orijentacija (kultura) znanstvena. Veliki međunarodni ugled.
Start-up camp Berlin Iskusni osnivači i oni koji to žele postati, susreću se s investitorima i savjetnicima. Konferencija, radionica i pitch u jednom.
Berlin 2.0 Berlin „Mozgovi“ berlinske internet ekonomije raspravljaju između sebe o aktualnom i budućem razvoju  web scene.
Entrepreneurship Summit Berlin Potencijalni osnivači susreću se kroz predavanja  i radionice sa uspješnim osnivačima, mentorima i poslovnim anđelima. Cilj je usredotočiti se na bitno: pronalaženje, provođenje i ostvarivanje jedne ideje.
VentureLounge Berlin/München/ Hamburg u. a. Osnivači u potrazi za kapitalom predstavljaju se pred tvrtkama, savjetnicima i investitorima.
Echtzeit/ Spätschicht Berlin/München/ (Hamburg)/Köln Umrežavanje: Start-up osnivač se susreće sa investitorima i poslovnim anđelima ( i ostalim osnivačima).
Developer Conference Hamburg Predavanja iz prakse, radionice i grupe za raspravu za svakog web programera: od studenta, preko početnika do CTO-a.
Digital Marketing & Media Summit Hamburg Predavanje o digitalnoj komunikaciji, s naglaskom na marketing putem društvenih mreža i upravljanja zajednicom.
CCC Hamburg/Berlin Chaos Communication konferencija Chaos Computer kluba se prvenstveno bavi tehnologijom i njezinom utjecaju na društva.
eBizzTalk Hamburg Tema: integracija novih tehnologija. Prvo predavanja o temama vezanim za Internet poslovanje, zatim umrežavanje.
dmexco Köln Međunarodno orijentirana konferencija o digitalnoj ekonomiji; fokusirana na marketing, medije i tehnologiju. Međunarodni ugled uglavnom po pitanju oglašavanja i komunikacije.
MunichBeta Meetup München Razmjena iskustva između start-up osnivača.
Isarnetz München Start-upovci i priznati igrači u digitalnom gospodarstvu  se međusobno predstavljaju i umrežavaju, pokušavajući iskoristiti potencijalne sinergije.
Munich venture summit München Sve o osnivanju start-upa; radionice, umrežavanja i  stručna predavanja od strane poznatih predavača.
Bits & Pretzels München Bits & Pretzels je trodnevni festival koji spaja više od 5000 start-up entuzijasta s predavačima poput osnivača Virgin-a, Airbnba, Evernote-a ili Zendesk-a.  Bits & Pretzels stvaraju jedinstveno umrežavanje u ozračju minhenskog Oktoberfesta i potiču smislene odnose između osnivača, investitora i medija.

 

5.  EU-sredstva

EU preko svog programa „Horizon 2020“ od 2014. potiče start-upove i inovativne projekte s iznosima do 2,5 Millionen Euro početnog kapitala. S visinom poticaja rastu i zahtjevi koji se postavljaju start-upovima, no ipak se radi o bespovratnim sredstvima tako da se itekako isplati. Krugovi prijava za dobivanje sredstava odvijaju se četiri puta godišnje za najrazličitija područja.

http://www.eustart-upservices.eu/eu-funding-opportunities-for-start-ups-and-smes/

 

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search